Niets zo vervelend als luizen! Ze zijn moeilijk uit te roeien en je paard heeft jeuk. Gelukkig zijn er zeker wel natuurlijke manieren om je paard luisvrij te krijgen.

Om te beginnen even een korte introductie in luizenland. Er zijn 2 soorten luizen, de steekluis en de bijtluis. Deze twee soorten zijn met het blote oog te zien want ze zijn ongeveer 5 mm groot. Ze zijn beide net zo irritant maar verschillen wel degelijk van elkaar.

 

De steekluis / Haematopinus

  • Komt voornamelijk in de manenkam, staart en/of behang voor.
  • Voeding: Ze leven van bloed (kan bloedarmoede geven bij ernstige besmetting.)
  • Het kopje is kleiner (en spits) dan zijn lijfje.
  • Kleur: grijsblauw

De bijtluis / Werneckiella equi of damalinia equi

  • Komen voor op het gehele lijf.
  • Voeding: Ze leven van haarschilfers en huidcellen.
  • Kopje is groter dan zijn borst en het achterlijf is het breedst.
  • Kleur: lichtbruin

Symptomen

Jeuk! Onmiskenbaar. Soms ontstaan er ook wonden/korstjes omdat paarden de jeuk willen stillen door schuren of bijten. Soms kan je de luizen ook zien zitten. De neten (eitjes) zijn meestal goed te zien. Kleine witte puntjes die zich aan de haren hebben gevestigd zijn vaak te vinden in de haard van de besmetting.
Tip! Neem een vergrootglas of loep mee als je op luizenjacht gaat. Zo kan je ze beter spotten.

 

Behandeling

Er zijn talloze producten op de markt, maar officieel is er geen enkel geregistreerd product speciaal voor paarden. Je bent dus aangewezen op producten die voor andere dieren zijn bedoelt. Deze producten zijn niet getest op de veiligheid voor paarden. Het zijn voornamelijk uitwendige producten welke, door dierenartsen op basis van ervaringen, worden voorgeschreven voor paarden. De meeste middelen zijn behoorlijk agressief en feitelijk zijn het gifstoffen.

Daarom vinden wij het belangrijk om verder te kijken dan onze neus lang is. Natuurlijk, je kan de conventionele middelen gebruiken. Maar er is wel meer onder de zon! En gelukkig hebben wij een natuurlijk recept wat al vele paarden luisvrij heeft gekregen!

We hebben onze natuurlijke methode besproken met de dierenarts. Ze kon er (tot onze verbazing) helemaal achter staand en raden het zelfs aan om het te doen in plaats van de conventionele methode.
Ze vertelde dat het vaak voorkomt dat niet alle luizen dood gaan bij het gebruik van de conventionele producten. Vaak moet je een paard herhaaldelijk wassen (meer dan 2 keer) en soms moet het paard zelfs helemaal geschoren worden voor het echt werkt. Ze zei, mochten niet alle luizen direct weg zijn, blijf dan de natuurlijke methode herhalen. Luizen zijn niet gevaarlijk, hoogstens vervelend, maar een paard loopt geen gezondheidsrisico. Mocht het dus langer duren dan enkele weken, heb dan gewoon wat geduld en blijf behandelen.

Wat heel belangrijk is: De behandeling is pas effectief, als de uitvoering correct is! (Dat is ook zo bij de reguliere producten.) Om de behandeling te laten slagen mag je dus geen half werk leveren!