Slokdarmverstopping :

Een slokdarmverstopping is heel eng om te zien. Ook al is het niet levensbedreigend, het paard voelt zich vreselijk beroerd en kan ook behoorlijk in paniek raken. Ik heb dit met Bliss twee keer meegemaakt. De eerste keer raakte ik zelf ook helemaal in paniek, ik dacht echt dat ze zou stikken. De tweede keer kon ik al veel rustiger blijven omdat ik nu wist dat het normaal gezien makkelijk op te lossen en niet levensbedreigend is.

Een paard krijgt een slokdarmverstopping als iets wat hij heeft gegeten vast komt te zitten in de slokdarm. Normaal gesproken glijdt het voedsel probleemloos door de slokdarm naar de maag, maar soms blijft er een brok voedsel hangen die niet meer verder kan. Paarden schrikken hier vaak heel erg van en voelen zich heel beroerd. De halsspieren trekken samen, ze gaan zweten en speekselen en kunnen echt in paniek raken. Ook kan er voedsel of slijm terugkomen door de neus, zeker als ze nog hebben gedronken. Sommige symptomen lijken veel op die van koliek. Je paard is onrustig en kan gaan liggen en rollen. Ook al lijkt het misschien of je paard elk moment kan stikken, dit is niet het geval. De voedselbrok zit in de slokdarm en niet in de luchtpijp. 

Bij de eerste keer slokdarmverstopping bij Bliss kwam het slijm ook door de neus. Dat is echt heel erg eng om te zien, en Bliss vond het ook doodeng. Gelukkig was er die keer iemand bij me die het al veel vaker had gezien en me rustig kreeg. Doordat ik rustig werd, werd Bliss ook veel rustiger.

Symptomen

De symptomen van slokdarmverstopping lijken erg op die van koliek. Echter komt slokdarmverstopping meestal voor direct nadat het paard gegeten heeft of uitgebroken is. Een paard kan niet overgeven daarom zullen er voedselresten met speeksel via de neus eruit komen. Het paard zal bij een slokdarmverstopping in paniek raken en hevige symptomen tonen. Symptomen die het paard zal tonen zijn:

  • Schudden met het hoofd
  • Achteruit lopen
  • Hals ver uitstrekken
  • Hoesten
  • Kokhalzen
  • Constant gaan liggen en weer opstaan

Behandeling

Het is belangrijk dat jezelf rustig blijft en direct de dierenarts belt. De dierenarts kan dan voordat hij arriveert alvast adviseren om een stukje te lopen om het paard te laten ontspannen. De dierenarts zal bij aankomst het paard een middel injecteren om de slokdarm te laten ontspannen. Tevens zal de dierenarts het paard verdoven om hem ongehinderd te kunnen behandelen en er minder kans bestaat dat er voedselresten in de longen terecht komen. Indien dit na een paar uur de verstopping nog niet oplost, zal hij met een neuszonde proberen de voedselresten weg te spoelen of te verweken met water om ze vervolgens naar de mond of de maag te masseren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb