Deze wormen komen vaak voor bij paarden,
Bloedwormen :
Deze worm verspreid zich door zich te ont larven op het weiland. Tijdens het grazen neemt het paard de infectie larven op.
Behandeling : Worm middelen met ivermectine bij voorzorg behandel de paarden als ze in het na jaar weer op stal komen.
Grote bloedwormen :
Dit is eigenlijk het zelfde als de Kleine bloedworm. Bij mestonderzoek kan het verschil tussen grote en kleine bloedworm ook niet worden aangetoond .
Spoelwormen :
De Spoelwormen komen door mest op de weide. Deze eitjes zijn bijna over tegen beschermt. De infectie wordt vooral doorgegeven door veulens van verschillende jaargangen. Bij onvoldoende hygiëne komen er ernstige infecties voor op de desbetreffende stal.
Behandeling : Voorkomen besmette paarden bij andere gezonde paarden te houden. Ook niet in het zelfde stukje weide
Lint wormen:
Lintwormen bij paarden verblijven gewoonlijk rond de overgang van dunne darm naar blinde darm, waar de volwassen worm een ontsteking veroorzaakt met als mogelijk gevolg koliek. In ernstige vorm kan het paard Koliek krijgen.
Behandeling : Lintworm eruit halen. Besmetting voorkomen.
Veulenwormen :
Alleen bij jonge veulens infectie bron is de moeder van het veulen. Net na de geboorte wordt een bestaande sluimerende infectie in het moederdier geactiveerd. De wormen bij de merries produceren larfjes die via de moedermelk in het veulen terecht. Binnen 10 dagen na opname door het veulen kunnen de opgenomen larven zich al ontwikkeld hebben tot volwassen wormen.
Behandeling : Goede stal hygiëne.
Aarsmaden :
Aarsmaden kennen geen migratie (kruip) route door het lichaam. Volwassen aarsmaden verblijven in de endeldarm. Als het paard slaapt of uitrust, kruipen de volwassen wormen naar buiten en leggen dan kleverige eitjes rond de anus van het paard, waarna de volwassen wormen weer terug in de endeldarm kruipen. De infectieuze eitjes vallen daarna op de weide en worden door andere paarden met het grazen weer opgenomen. Tijdens het schuren van de achterhand aan bijvoorbeeld een stalwand, kan ook deze besmet raken. De ontwikkeling van eitjes tot volwassen worm duurt 4-5 maanden en vindt plaats in de dikke darm.
Behandeling: Onder Nederlandse omstandigheden spelen aarsmaden geen grote rol. Let wel er zijn ook andere oorzaken die jeuk aan de staart basis kunnen veroorzaken. Indien uw paard overmatig schuurt en krabt aan de staart basis raden wij aan contact op te nemen met uw dierenarts. Doordat de eitjes niet in de mest worden afgezet maar op de huid rond de anus, zullen er bij mestonderzoek niet vaak eitjes worden gevonden. De effectiviteit van ivermectines is nogal eens onvoldoende tegen aarsmaden, en na behandeling kunnen deze wormen nog steeds op de mest gevonden worden!
Horzellarven :
De volwassen paardenhorzel is een bruine harige vlieg met slechts één paar vleugels van ongeveer 2 cm grootte. In de zomermaanden zien en horen we volwassen paardenhorzels, die sterk lijken op bijen, vaak rond paarden zoemen. Vrouwelijke vliegen leggen hun gele eitjes op de voorhand van het paard.
Behandeling : Als een paardeneigenaar wil behandelen tegen horzellarven, omdat er bijvoorbeeld veel eitjes waren te zien op de vacht, adviseren wij om dit te doen na de eerste nachtvorst. Door de nachtvorst sterven de vrijlevende horzellarf vliegen en is het risico op herinfectie, na behandeling van het paard afwezig.
Leverbot :
Leverbot infecties worden de laatste jaren steeds vaker bij paarden gevonden. Net als bij andere wormen worden dieren geïnfecteerd tijdens het grazen.
De leverbot heeft een gecompliceerde indirecte levenscyclus. Een zoetwaterslakje is noodzakelijk als tussengastheer. Omdat deze slakjes alleen onder vochtige omstandigheden overleven, zien we dat leverbot infecties beperkt blijven tot paarden die hebben gegraasd op natte, vochtige weides en dan vooral die weides waar het voorgaande jaar schapen of runderen hebben gelopen.
Behandeling : In Nederland zijn geen middelen geregistreerd voor paarden om leverbot te bestrijden. Er zijn echter goede ervaringen opgedaan met triclabendazole.
Long worm :
Bij een longworm infectie zijn de longen en diepere luchtwegen geïnfecteerd met de paardenlongworm Dictyocaulus arnfieldi. Bij paarden gaat de infectie gepaard met veel hoesten. De diagnose wordt vaak gemist.
Behandeling : De behandeling van longworm is niet er lastig. Zowel producten met ivermectine of moxidectine zijn effectief. Het is wel van belang dat dieren op stal worden gezet om verder besmetting te voorkomen. Als dieren veel hoesten, koorts hebben of benauwd zijn is het zaak de dierenarts erbij te roepen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb